Zawód:
technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw i napojów, ocenia jakość surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, nadzoruje przebieg procesów technologicznych zgodnie z obowiązującymi recepturami, normami i wymogami sanitarnymi, kalkuluje i rozlicza produkcję, prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje proces zaopatrzenia, produkcji gastronomicznej. Planuje, organizuje i nadzoruje usługi gastronomiczne w zakładzie i w formie cateringu.
Praca: zakłady gastronomiczne, gastronomia hotelowa, firmy cateringowe. Może prowadzić własną działalność gospodarczą. Jest to zawód pożądany we wszystkich krajach UE
- Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią, nie jest wymagana matura
Słuchacz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. może uzyskać tytuł Kucharz. Nie jest wymagane wykształcenie średnie.