Zawód:
Kelner 513101
Kwalifikacja HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie, przygotowuje sale konsumenckie do obsługi kelnerskiej, nakrywa stoły z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia, udziela gościom informacji dotyczących potraw i napojów – ich wartości odżywczej, technologii sporządzania, doradza asortyment potraw i napojów; przyjmuje i rejestruje zamówienia, pobiera potrawy i napoje z kuchni i bufetów oraz ocenia ich jakość i estetykę, serwuje potrawy i napoje; przyjmuje i rozlicza należności, organizuje i obsługuje imprezy gastronomiczne.
Praca: wszystkie zakłady gastronomiczne, gastronomia hotelowa, firmy cateringowe. Może prowadzić własna działalność gospodarczą. Jest to również zawód pożądany we wszystkich krajach UE